Sfumatto realnost

"O ko me spoji s ovim tuđinom u jedno?" A.B.Š.

25.02.2008.

Konačno da kažem: You're an itch that I can't scratch, ali...

I know you're coming back.

23.02.2008.

Opomena

Čuj, reći ću ti svoju tajnu:
ne ostavljaj me nikad samu
kad neko svira.

Mogu mi se učiniti
duboke i meke
oči neke
sasvim obične.

Može mi se učiniti
da tonem u zvuke,
pa ću ruke
svakom pružiti.

Može mi se učiniti
lepo i lako
voleti kratko
za jedan dan.

Ili mogu kom reći u tome
času čudesno sjajnu
predragu mi tajnu
koliko te volim.

O, ne ostavljaj me nikad samu
kad neko svira.
Učiniće mi se negde u šumi
ponovo sve moje suze teku
kroz samonikle neke česme.

Učiniće mi se crn leptir jedan
po teškoj vodi krilom šara
što nekad neko reći mi ne sme.

Učiniće mi se negde kroz tamu
neko peva i gorkim cvetom
u neprebolnu ranu srca dira.
O, ne ostavljaj me nikad samu,
nikad samu,
kad neko svira.

D. Maksimović

07.02.2008.

Just another Hole in the Wall

 Vjeronauk u vrtićima. OK, svi smo svjesni činjenice da je ovo nešto što se odvija iz političkih pobuda, nikako religijskih. To je sad na neki način spartanski sistem: stvaranje vojske Allahove, Isusove kako god, od malih nogu, da znaju, da se NE DAJ BOŽE ne miješaju više ni do četvrtog razreda, i da djeca fino već imaju predstavu ko su im neprijatelji - da ne bodu u tramvajima svoje, nego da bodu one, druge, ćafire, griješnike, one što su s puta skrenuli, Bog ih okrenuo pa im dušu udahnuo u utrobi neke bh. žene umjesto negdje normalno... No, nebitno.
 
Zanima me jedna činjenica: ko bi to i na koji način predavao vjeronauk toj djeci?
Neću govoriti o kršćanstvu, baziram se na Islam jer sam u toj religiji rođena i prošla sam kroz njegove "edukativne" sadržaje.
Npr. mene je jedan period života, do moje treće godine, čuvala tetka Milica koja je imala muža Momu - alkoholičara. Momo je često psovao boga. I ja sam nekada počela psovati boga. I jedan član moje familije me je od toga veoma pedagoški odučio rekavši "ne psuj boga, pogodit će te božija strijela". To je jedna od onih stvari koje se govore djeci... I znate šta? Prestala sam ja psovati boga, ali sam umirala od straha svaku grmljavinu, cijeli život, što je još naravno popraćeno playbackom granata u ratu, tako da ovo "dijete" ima traume i u svojoj 22 godini, pa bježi od prozora u hodnik kada noću grmi i sijeva. Bojim se božijih strijela iz zvučnika, telefona, mobitela, televizora, tuševa... To je bio jedan veoma zdrav moment u mome djetinjstvu. Očito.
Eh, sada zamislite jednu religiju koja je u svojoj osnovi za mene nešto divno i čisto, ali upravo kroz te polupismene mualimice i mualime do djece redovno i uvijek dolazi kao prijekorni prst više sile koji kaže "c c c, ne ne to, ako to, onda vatra, džinovi, šejtani, lonci" i sl. A evo, mogu mi reći: "pa ne, mi ćemo njima govoriti o dobrim djelima i dženetskim zaslugama". Dobro, možete li mi onda objasniti dječije slikovnice bošnjačke (hah!) bajke sa likom "Šejtanije"? I one priče koje su mene i u prvim razredima osnovne škole dok sam išla u mekteb zastrašivale o džinovima koji tapkaju po prsima i nekim morama, i nekim ognjima i ponavljanim užasnim radnjama koje zgriješiš u životu, pa te kuhaju i bodu i čereče ti neki monstruozni veproglavi crveni zlikovci? Da li je to pedagoški? Na koji način djetetu od 4-5 godina predočiti Boga? TO NIJE IZVODIVO! Mogu ih naučiti tradiciji, a islamska tradicija ovdje je BOŠNJAČKA tradicija. Tradicija kuće koju lično volim i topla mi je, od Bajrama do Bajrama, a ona u malo čemu ima veze sa iskonskim Islamom i njegovom filozofijom. Kako onda ako ne utjerivanjem straha od Njega? Na tome se bazira cjelokupni edukativno-odgojni sistem bosanske IZ, prođoh ga od osnovne kroz srednju školu. S tim, u srednjoj striktno odbih da me podučava hafiz koji nema zuba, pa dočekah tek ozbiljnog teologa u četvrtom, čovjeka koji je zaista pravi musliman i kojega i danas volim sresti i popričati s njim. A šta sam kroz sve to vrijeme naučila o Bogu? Naučila sam da Bog kažnjava, i da sve što ne učinim dobro ima da bude kažnjeno i kad se presaberem malo... Gorit mi je. Jer nekako te ubijede, iako u osnovi nije tako, da je sve dobro zanemarljivo u osnovi kad se probudi božiji gnjev.
I mogli su oni meni svakodnevno pričati o bogu, a i odrasla sam u religiji. No, to nije djelovalo na mene da danas budem religiozna. Ja sam danas vjernica (u smislu vjerujem u Višu silu koju zovemo Bog jer je jednostavnije) koja je iščitala civilizacijski tok religija i uvidjela da je tako besmisleno traumirati dijete religijom. Da je zločin da dijete sanja sudnji dan i razmišlja o nebesima koja se pretvaraju u list, gdje zemlja puca, a strah je toliki da će njega, nju, od njihove 4 godine, čak i njihova mama ostaviti i pobjeći glavom bez obzira.
Zdravo je to veoma. No, ako ništa, djeca će vam naučiti pjevati nazalno i pravit će vam priredbe za Bjaram.
Ovo treba zabraniti po svaku cijenu. Roditelj zna na najbolji način predočiti djetetu dobro i zlo, a Boga ostavite za pubertet... Na kraju, pored svih vjeronauka i deda, baka, procesija i tradicija, svi smo mi sami izabrali u šta vjerujemo ili nevjerujemo. A moral je socijalna kategorija... I dobrodošli u društvo lažnog morala.
03.02.2008.

To bootylicious or not to bootylicious? I šta je tu razlika?

U svijetu gdje se tekstovi najpopularnijih "pjesama" kreću od "Popuštaš mi pucad, mali" do "Lizat ćeš mi lizalo... prvo me jaši kao rodeo, a poslije ću ti dati štap" i slično, skoro je nevjerovatno uspjeti na drugi način. Barem na velikom planu. Mi koji već dugo imamo omiljene muzičare, često dočekujemo njihove recentnije uratke razočarani - vidljivo se svi manje - više prepuštaju svjetskoj muzičkoj mašini fabricirane proizvodnje kiča, jeftinih poriva i još jeftinije publike koja to sve ipak, sudeći prema zaradama produkcijskih kuća, veoma skupo plaća. Jebeš Waitsa, njegov poderani glas i lupanje po šerpama, epizodne uloge i lošu vibru koju njime emituješ u prosječne ljude, kad ovamo u jednom dobiješ i grupu, pa i pjevačicu, pa i parfem, te modnu liniju. I što je najbolje, naučiš moves-e, pa uvijek na svoje kukove, bedra, guzicu možeš (kao žena ili ženstveno muško) navući kakvog razjarenog maskulinuma da ti se primakne otpozada i izmasira ti debelo meso, eventualno križa svojim "štapom". Klupska kultura, shake it babe.
Posljednjih nekoliko dana putem sredstava online komuniciranja dolaze mi razni linkovi na dotičnu novu hrvatsku star Leyu, stigle su mi i dvije pjesme u "shared folder" iako do danas nisam našla volje ni snage da poslušam o čemu se zapravo radi. Kažu "ova je novi boom, r'n'b cajka, odlična produkcija..." "No, dobro" razmišljam... Pa meni je i Beyonce cajka s dobrom produkcijom, baš kao i J. Lo ili epileptična Shakira i ini skičavi i neprirodni glasići žena velikih bedara i zadnjeg trapa. Cajke, samo smještene u glamurozniji kontekst i činjenicu da se pjeva na engleskom ili sapuničkom te istovremeno tekstovima takve muzike malo kada pridajemo važnost primjećujući samo ono "uu, jea, bejbe, jea, aha, mmm, uuu". Inteligentno. No, ipak, odlučih ukucati nekoliko imena i "prostudirati" tekstove pošto mi je znanje u domenu ove muzike veoma veoma skromno. (Moja 40-50 GB music library posjeduje takvih pjesama komada dva... Lažem! Tri! Ko će prvi bacit kamen?) Dakle, postoji duet guzlica Shakire i Beyonce "Beautiful Liar". Ovo me uopće ne vodi daleko od pomisli da bi npr. Selma Bajrami i Elvira Rahić mogle imati duet "Lijepi lažljivac". Naročito kada uzmemo (moj slobodni prijevod i adaptacija), sljedeće line:
Selma: "Vjerovala sam mu, al' vidjela sam vas skupa kada sam vas pratila"; Elvira: "Nisam znala za tebe tada dok ponovo te s njim nisam vidjela"; Selma: "Ušetala sam u vašu ljubavnu scenu, uuu bejbe spori ples"; Elvira: "Sve si mi ukrala, kako možeš reći da sam ja tebi počinila grijeh".

A onda se one onako ženski zlobno ipak sjarane: (ima i ona od Seke "Baš mi se sviđa tvoja devojka")
"Aj! Hajde da ne ubijemo karmu/ Aj! Hajde da se ne tučemo/ Aj! Ne vrijedi da pravimo dramu/ Zbog lijepog lažljivca/ Oh! Zar se ne možemo tome smijati (Ha ha ha)/ Oh! Nije vrijedno našeg vremena/ Oh! Možemo bez njega živjeti/ On je samo lijepi lažljivac."

Leya pjeva: (vidU oDŽe)
"Zar je to bilo fer?/ Da sa drugom ti se zabavljaš.../ Malo moj malo njen/ i ko zna još si čiji bio tad/ Zar je to bilo fer?/ Da mene samu noću ostavljaš.../ Misliš da ću baš sve/ vjerovati tebi ja?/ Ta-ko ne i-de."

Na www.index.hr kažu "Debitantski uradak mlade pjevačice, osim navedenih sastavnica, u svom čušpajzu ima i sastojke latino sapuničarskih naricaljki, a ne može se ne primijetiti i pancirni sloj pudera na Leyinom licu, ali tako očigledno ne misle svi. Pristup njezinoj službenoj MySpace stranici zagušen je fanovima koji su "odlijepili" na "humpa-cumpa" narikanje uz r'n'b bas liniju. Leya, dobro došla u estradni cirkus, pristaješ mu - savršeno."

I ja bih zaista da čestitam susjedima jer sada oficijelno učestvuju u svjetskom "čušpajzu" pop r'n'b linije, a Leyi bih da zaželim što skorije emitovanje na MTV-ju jer tamo i pripada.
Ako je "Treba mi vojnik" (omg) od Destiny's Child mogla biti sedmicama na svjetskim top ten listama i biti nominirana za Grammy, ne znam zašto, Leyo, ne bi i ti pokušala:
(prethodna radnja u klubu, naravno, kao i u 95% takvih pjesama)
"If his status ain't hood, I ain't checkin' for him/ Better be street if you lookin' at me/ I need a soldier/ That ain't scared to stand up for me/ Known to carry big things, if you know what I mean" (Soldier, DC)

"Kad bih htjela ja bih bilo koga imala za tren/ Hoću tebe - budi lud, budi lud.../ Budi moja sjena koja pratit će moje stope bilo kud,/ Ne pijem uzalud (..) Popit ćeš (..)/ Slomit ćeš bilo koga ko me pogleda na tren." (Popit ćeš, Leya).

Ali i mi smo ukorak s eMTiVi muzika! Pazi ovo!

Mi (u BiH) jesmo do sada imali pokušaje hip hop r'n'b braće u verzijama izgraviranih brada i frizura, pametnih maloljetnih kokica oliti renomiranih "bičez" u sećijama, na podijumima koje su svoje vrtiguze radile zadivljujuće ne zaostajući za zapadom. (Ne zaboravimo da ovdašnje žene prethodno ovaj moment uvježbaju uz narodnjake što je jedna generalna prednost.)
Hrvati dobili Leyu, a mi Čekića i Fudu koji posvećeno pjevaju takvim ženama, ili, da budem dosljedna, "Macama". Nježniji su malo od Pola dolara koji bi samo jahao i bivao jahan, ipak su ovo nježne bosanske duše koje uvijek računaju na to da žena pada kada se spomenu njene oči, bez obzira koliko od očiju bila udaljena aktivnost. Npr. "Lizat ću te cijele noći/ zaljubit' se u tvoje oči (..) Što se mene tiče/ oči su ti fine" i sl. nenadmašne rime. Oči-noći. Pa to nikada nikome nije palo na pamet...! Za njih je žena nešto što se voli poživotinjavanjem i Oko-vanjem. Veoma bistar i nadasve nenadjebiv refren: "Maco maco maco/ oko moje drago/ pile moje slatko/ maco maco maco".
I zaboga, ne znam zašto se mi ovdje na Balkanu toliko borimo protiv toga da imamo dosljedne predstavnike svjetskih tokova, ljude dovoljno hrabre da se izdignu iznad socijalne priče i smjeste se u kontekst zapadnjačkog trenda. I lično sam veoma podijeljena između snebivanja nad ovim te činjenice da se mogu ograditi (hvala Bogu!), "let it be" i posmatrati sa strane... Ic kajnda fan.
Samo... Ovo jeste ono u čemu živimo, ovo jeste današnjica i veoma neizbježna sutrašnjica... I malo me strah činjenice da u ovaj svijet nekada treba poroditi nove živote. Naročito kada se ionako bolna stvarnost odigrava na balkanski način.

'Vako to rade Bosanci:

Sfumatto realnost
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829


La Musique

Čitam i preporučujem

Ja sam...
ŽENE S JEDNIM SRCEM

O one žene u životu
u čije oči još se iz nijedne duše
ljubav nije zagledala!

Ja gledam:
nevidljive prođu ulicama
i ko da kradu prostor
kroz koji idu

Za njih
na rubu njine duše počinje tuđina

Te žene u se izgubljene
i teškom šutnjom zaključane!
Te žene
s beskrajnim Unutra!
One
nasloniv uho prisluškuju
kroz dane i noći svog života

Ja priđem k njima neosjetnim koracima
i uzmem blijedu meku ruku:
Ne plašite se mene! Ja u duši nosim ljubav

One
na moju ruku stave svoje srce

i onda umru s ove zemlje
u krajeve za njih Bogom određene
A.B. Šimić

TOOL - Pushit
[b]Saw that gap again today
While you were begging me to stay
Take care not to make me enter
If I do, we both may disappear
If I do we both may disappear..

Saw that gap again today
While you were begging me to stay
Managed to push myself away
And you as well, My Dear
And you as well
Pushed you away, My Dear
Pushed you away
Pushed you away
Pushed you away, My Dear

I will choke until I swallow
Choke this infant here before me
What are you but my reflection?
Who am I to judge or strike you down?
Who am I to judge or strike you down?

But you pushit and I'm shoving you
and you're pushing me
and I'm shoving you

Rest your trigger on my finger
Bang my head upon the fault line
Better take care not to make me enter
If I do, we both may disappear
If I do, we both may disappear

But you pushit and I'm shoving you
and you're pushing me
and I'm shoving you

Still in love with me,
Your still in love with me,
Your Still in love with me,
Your still in love with me,
Your pushing and were shoving and
Your Pushing and I'm shoving and
Still in love with me,
Your still in love with me,
Your still in love with me,
Your still in love with me,
Your pushing and were shoving and
I'm pushing and Your shoving

I'm Slipping back into, the gap again
I feel alive when you touch me
I feel alive when you hold me down
Slipping back into
Slipping back into

I am somewhere I don't wanna be
Put me somewhere I don't wanna b
Push me somewhere I don't wanna be
Seeing someplace I don't wanna see
Never wanna see that place again

Saw that gap again today
While you were begging me to stay
Managed to push myself away
And you as well my dear

If, when I say I might fade like a sigh if I stay,
You minimize my movement anyway,
I must persuade you another way

Pushing, Shoving, Pushing, Shoving, Pushing me
There's no love in fear

Staring down the hole again
Hands are on my back again
Survival is my only friend
Terrified of what may come..yeah

Just remember I will always love you
Even as I tear your fucking throat away
But it will end no other way
It will end no other way [/b]

NINE INCH NAILS - HuRt
[i][b]I hurt myself today
to see if I still feel
I focus on the pain
the only thing that's real
the needle tears a hole
the old familiar sting
try to kill it all away
but I remember everything

what have I become?
my sweetest friend
everyone I know
goes away in the end
you could have it all
my empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

I wear this crown of shit
upon my liar's chair
full of broken thoughts
I cannot repair
beneath the stains of time
the feeling disappear
you are someone else
I am still right here

what have I become?
my sweetest friend
everyone I know
goes away in the end

you could have it all
my empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt
if I could start again
a million miles away
I would keep myself
I would find a way[/b][/i]

Lijepo reče čovjek...
"Kada nas uhvati čamotinja, to je kao da se najednom digao most preko opkopa oko zamka naše duše, tako da ne postoji nikakva veza između zamka i zemlje oko njega, i sve što možemo da učinimo jeste da ih gledamo ne bivajući u stanju da pređemo od jednog do drugog. Izolovani smo od samog sebe, ali to je izolacija kod koje je ono što nas izoluje nepokretno koliko i mi, to je šanac pun blatnjave vode koja okružuje naš unutrašnji nedostatak uvida."
Fernando Pessoa


[b]Vrati mi moje krpice
VASKO POPA[/b]

Padni mi samo na pamet

Misli moje obraz da ti izgrebu
Iziđi samo preda me
Oči da mi zalaju na tebe
Samo otvori usta
Ćutanje moje da ti vilice razbije
Seti me samo na sebe
Sećanje moje da ti zemlju pod stopalima raskopa
Dotle je među nama došlo
1
Vrati mi moje krpice
Moje krpice od čistoga sna
Od svilenog osmeha od prugaste slutnje
Od moga čipkastoga tkiva
Moje krpice od tačkaste nade
Od žežene želje od šarenih pogleda
Od kože s moga lica
Vrati mi moje krpice
Vrati kad ti lepo kažem


4
Napolje iz moga zazidanog beskraja
Iz zvezdanog kola oko moga srca
Iz moga zalogaja sunca
Napolje iz smešnog mora moje krvi
Iz moje plime iz moje oseke
Napolje iz mog ćutanja na suvom
Napolje rekao sam napolje
Napolje iz moje žive provalije
Iz golog očinskog stabla u meni
Napolje dokle ću vikati napolje
Napolje iz moje glave što se rasprskava
Napolje samo napolje
9
Beži čudo
I tragovi nam se ujedaju
Ujedaju za nama u prašini
Nismo mi jedno za drugo
Stamen hladan kroz tebe gledam
Kroz tebe prolazim s kraja na kraj
Ništa nema od igre
Kud smo krpice pomešali
Vrati mi ih šta ćeš s njima
Uludo ti na ramenima blede
Vrati mi ih u nigdinu svoju beži
Beži čudo od čuda
Gde su ti oči
I ovamo je čudo
***

[b]TV ON THE RADIO -
PLAYHOUSES[/b]

Playhouses
Swept away by the river now
Confounded
Sound it out now

Vodka cran in your hand and whose little girl are you now
Oh i'd ask for this dance but i know you'd play like you don't know how
What your coy smile exposes
A recent memory of when we shit our bed of roses

And i know the moon above is shining down
But not for our love
so for who?
so for who?

Beneath the cigarettes and sugar shit of alcohol breath
i can taste the ocean on your tounge
Remember when we sat on the sidewalk of your old block
Against the wall under the stars
Talking about love's meaning
Well, i wasn't dreaming

I meant every word
Just didn't know your demons
Do you know mine, babe?
Are we wasting time, babe?

Playhouses
Haunted by
Broken spirits
Just trying to get high

Well we chose the course but
The weather changed
and the river froze
And when it thawed it was running
Backwards and dry now
I suppose it's appropriate to cry now

Over wasted time
And naked lies
Still get wasted sometime

A pisala sam i ovo...

KonTakt:
disorderka@hotmail.com


MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
108291

Powered by Blogger.ba